Latinsky
lucius
Hájení MRS
1.1-15.6 (Mimopstruhová)
Hájení ČRS
1.1-15.6 (Mimopstruhová)
Míra
50cm, Mimopstruhová

Hmotnost v závislosti na délce

cm50515253545556575859606165707580859095100110120
kg0.810.870.920.991.051.121.181.271.341.421.541.61.952.543.244.95.957.258.611.815.8

Popis:  Štika je velmi dobře uzpůsobena dravému způsobu života. Má protáhlé válcovité tělo s hřbetními a řitními ploutvemi posunutými až dozadu a široká, protáhlá, bohatě ozubená ústa.Toto uspořádání umožňuje štice rychlý start za kořistí. Zuby jsou mírně zahnuté dovnitř, pro lepší fixaci kořisti. Po opotřebování se tyto zuby nahrazují. Tělo je svrchu a na bocích zelenohnědé pokryté světlými skvrnami, zpravidla uspořádanými do svislých pruhů, břicho je světlejší, zpravidla špinavě bílé. Oko je žluté, ploutve tmavší a příčně pruhované. Štika může dorůstat délky přes 1,5 metru a dosahovat hmotnosti i přes 25 kg (maximální publikovaná hmotnost 28,4 kg), v českých podmínkách jsou za velké kusy považovány již 10 kg vážící štiky.Nejvyšší hlášený věk u štiky byl 30 let.

Výskyt:   Štika obecná je nejrozšířenější z pěti zástupců čeledi štikovitých. Její areál přirozeného výskytu zahrnuje Evropu, Severní Asii a Severní Ameriku.Vyskytuje se v hloubce do 30 m, obvykle však do 5 m.[4]Není příliš náročná ohledně typu vod, obsazuje všechna vodní prostředí s dostatkem kořisti. Od pstruhových bystřin, rybníků, řek až po přehradní nádrže. Ideálním prostředím jsou velké čerstvě napuštěné nádrže - Vodní nádrž Lipno byla několik let po svém napuštění nejbohatším lovištěm štik v Evropě. Velkou populační explozi štik zaznamenala krátce po svém napuštění i přehrada Slezská Harta po povodních v roce 1997.Štikám nevadí ani brakická voda a vyskytují se i v pobřežních vodách Baltského moře.

Způsob života a potrava:    Štika obecná je aktivní během dne,[6] přičemž její potravou jsou zejména ryby odpovídající velikosti, např. (okoun, ježdík, hrouzek, oukleje, plotice, proudník). Nezřídka se její potravou stávají obojživelníci, drobní hlodavci, či menší jedinci vlastního druhu (kanibalismus je u štik poměrně rozšířen). Odhaduje se, že na přírůstek 1 kg hmotnosti spotřebuje 5-7 kg potravy, přičemž mladší kusy rostou rychleji než starší. Štika je teritoriální ryba, proto jí můžeme nalézat na stejném místě. Své teritorium si hlídá před ostatními dravci.Část štik žijících na velkých vodních plochách jako jsou přehrady, jezera či brakická voda nežije teritoriálním způsobem, ale pelagickým způsobem života, kdy migrují na volné vodní ploše za hejny ryb, zejména plotic, sleďů a síhů. Tyto štiky pak označujeme jako pelagické nebo také hlubinné.                                                          (Franta7)

 

Galerie

Články

  • Štiky s nanuky

    Mrtvá rybička je, a stále bude pro dravce velice atraktivní nástrahou, o tom není pochyby.

    Vloženo 26.11.2018 v 07:00
    Komentáře3
  • Na štiky s živou nástrahou

    Pozorovat tančící splávek na hladině je vzrušující. Dokáže hodně napovědět o tom, jestli j...

    Vloženo 18.9.2018 v 07:16
    Komentáře4
  • Na přehradě chytili 127cm štik...

    Říká se, že drtivá většina rybářů nechytí za celý život metrovou štiku. Obrovské rybářské ...

    Vloženo 28.8.2017 v 07:05
    Zdrojhobby.idnes.cz
    Komentáře2
  • Na ryby s popíky

    Štika ráda vyhledává místa, kde se daří příbřežní vegetaci, miluje prostředí se zelenou, p...

    Vloženo 8.1.2017 v 06:00
  • O takovém úlovku snil už od dě...

    Osm a čtyřicetiletý Milan Vavřík z Českých Budějovic prožil ve čtvrtek na Lipně chvíle nev...

    Vloženo 9.12.2015 v 17:07
    Zdrojceskobudejovicky.denik.cz
  • Násady frčí – kapr, candát, št...

    Zarybňování revírů ve Středočeském kraji pokračovalo celý víkend a pojede i tento týden.

    Vloženo 25.3.2015 v 06:32
    Zdrojcrs-sus.cz
Více článků

Úlovky

Více úlovků

Témata

Více témat (165)

Rybářské recepty

Štika po zálesácku grilování
PEČENÁ ŠTIKA SE SARDELEMI A SMETANOU pečení
Pečená štika pečení
Kaviár ze štičích jiker bez úpravy
Štika pečená na žampionech pečení
Štika s citronovou omáčkou vaření
Plněná štika pečení
RYBÍ PAPRIKÁŠ vaření
Štika po ďábelsku pečení
Pečená štika s citrónem pečení
Štika na smetaně se sýrem pečení
Více (56)
Reklama