Složení:

karasy nebo menší cejny, litr fritovacího oleje, sůl, pepř, drcený kmín, citron a rozmačkaný česnek. Na obalení pak ještě polohrubou mouku, sladkou i pálivou papriku.

Postup:

Rybu očistíme, vykucháme a zbavíme hlavy. Rozřízneme ji po páteři na dvě poloviny. Maso na prkénku obrátíme kůží k sobě a slabým, velmi ostrým nožem řízneme do masatak hluboko, abychom přerušili malé kostičky ve hřbetní části. Pozor, neproříznout úplně! Řezy vedeme co nej-blíže vedle sebe. Do zářezů vetřeme sůl, pepř, kmín, česnek, citronovou šťávu a porce necháme chvilku odpočinout. Mezitím nalijeme do pánve olej a necháme ho prohřát. Půlky ryby pak obalíme ve směsi mouky a papriky a vložíme je do vroucího oleje. Pánev nezakrýváme! Smažíme do křupává, což trvá nejvýše 10 minut. Rybu během smažení několikrát obrátíme.

Takto připraveného karase stříbřitého podávejte ještě teplého, strach z kostí mít nemusíte. Dobře usmaženou rybu poznáte jednoduše. Když s ní klepnete o okraj talíře, musíto cinknout. Chléb nutný není, ale sklenka bílého je naopak žádoucí.

Hodnocení receptu 0x:

Reklama