Složení:

Postup:

Základní přísady do nálevů:

Petržel, bazalka, bobkový list, nové koření, jalovec, pepř a česnek, Při přípravě nálevu je nutné vše uvést do bodu varu a nechat směs minimálně pět minut vařit. Nálev pak necháme vychladnout, teprve potom do něj ukládáme ryby.

Základní předpis: Asi litr vody, 55 g soli, 30 g až 40 g cukru a dále některou z výše uvedených přísad, nebo jejich kombinace. Ryby byv nálevu měly být nejméně 10 hodin, ale klidně i mnohem déle. Pokud ryby chcete vyjmout z nálevu dříve a začít udit, musíte ho více přisolit.
Příprava ryb k uzení: Porce vyjeme z nálevu, opláchneme je a osušíme. Teprve pak je pokládáme na udící mřížku a malé porce se nám k ní vyplatí lehce přivázat.

Jakým dřevem ryby udit: Nej-vhodnější je olše, habr, dub, vystačíme si i s akátem. Dřevo musí být bez kůry a naprosto suché. Ryby
udírny vkládáme tehdy, když ji máme zahřátou asi na 80 stupňů. Při této teplotě trvá uzení běžných porcí jednu, ale i dvě hodiny. Poté teplotu snížíme pod 70 stupňů a maso udíme asi 4-5 hodin. Pak teplotu snížíme přibližně na 40 stupňů a ryby udíme ještě asi tři hodiny. Právě v této fázi uzení dostává maso
tu správnou lákavou barvu. Správně vyuzená ryba by měla být zlatavá, leskla, pod kůží by neměla mít zdu-řelé bubliny. Vyuzené ryby necháváme ještě asi tři hodiny odpočívat a teprve pak se do nich pustíme.

Dobrá rada nad zlato: Úhoře k uzení naložíme na půldruhé hodiny do soli, v té ho zbavíme slizu a teprve pak rybu kucháme a posléze ukládáme do láku. Maso udíme při 80 stupních asi 20 minut, poté při 50 stupních asi 3-4 hodiny.

Hodnocení receptu 0x:

Reklama