Složení:

Postup:

Ryby se tradičním způsobem očistí, vykuchají, zbaví ploutví, hlavy a pečlivě opláchnou v čisté vodě. Pak se nakládají do kameninové nebo skleněné nádoby, mírně zatěžkají a zalijí připraveným roztokem:

Nálev I. na 10 litrů: 5 litrů vody, 5 litrů octa, 1,2 kg soli. V tomto roztoku se ryby nechají ve studenu alespoň pět dnů. Pak se vyndají, po délce rozpůlí, změklé velké kosti (páteř) se vyloupnou a rybí půlky se svinou jako zavináče. Naskládají se opět do čisté nádoby (kameninového hrnce) a zalijí novou marinádou:
Nálev II. na 10 litrů: 2 litry octa, 8 litrů vody, 20 dkg soli, popřípadě na vylepšení 5 kostek cukru, několik kuliček pepře, nového koření, 1—2 listy bobkového listu, na kolečka nakrájená cibule a vše se povaří. Do vychladlé marinády přidáme nakrájené kyselé okurky a roztok nalijeme na připravené závitky. Nádobu převážeme papírem, a na dva až tři dny uložíme do studena. Množství nálevu se připravuje úměrně podle množství ryb.

Hodnocení receptu 0x:

Reklama