Založeno: 23.12.2020 v 20:49, Správci: 100lobik, Česká republika, Kapr obecný,

100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1015
offline
Jak děláte rybí polévku na Vánoce a jak ji vylepšujete? Přidáváte do ní nějakou zvláštní surovinu, nějaký zvláštní rodinný recept, nebo děláte klasiku?

Galerie tématu

Odpovědi:

Rybí polévka28.12.2020 v 00:27 #39
Kliďas66 Příbram I, 7/138
offline
Rybí polévka je výborná. Dělá jí moje žena a ne jenom na Vánoce . Kapří hlavy a vnitřnosti z kaprů uvaří, zeleninu a zahuštění . Obírat vařené hlavy je pochoutka. Kdo také máte rádi vařené hlavy, třeba i z amura ?

Upraveno: 28.12.2020 v 00:30

Rybí polévka27.12.2020 v 15:23 #38
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
100lobik> no ona ta exotika není pro každého. Většina Číňanů taky v životě neochutná třeba naši dršťkovou 😁😁😁
Rybí polévka27.12.2020 v 06:50 #37
100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1 tis.
offline
no, nevím jestli se do toho někdy pustím, ale díky moc 👍👍👍
Rybí polévka26.12.2020 v 21:44 #36
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Tady je teda ta ásie
Základní suroviny: mrkev, celer, zázvor, bambusové výhonky, houby (jídášovo ucho, nebo shitake, žampion...) vývar ( rybí, nebo zeleninový) +ještě nějaká ryba, červená kari pasta v nejhorším se dá použít to naše české kari, pórek, chili paprička( mé chuti nejvíc vyhovuje habanero) Koření může být např. hřebíček, badyán, skořice, koriandr.
Zeleninu nakrájet na jemné nudličky asi 5cm dlouhé. Na oleji orestovat mrkev, celer, zázvor, koření ( to po chvilce vytáhnout a dál nepoužívat, do oleje pustí vůni.) přidat nasekaný česnek a chili papričku dle chuti (nemusí být kdo nemá rád ostré) kari pastu, míchat, nepřipálit a po chvilce zalít vývarem. Chvilku povařit, pak přidat bambus, pórek houby a nechat ještě chvilku probublat. Na konec se může, ale nemusí dát kokosové mléko. Mezi tím si na pánvi osmažíme filátko nějaké ryby. Jen osolené popř. trochu pepře. Já mám raději rybu co má pevnější maso, např. štika, ale to dle libosti. Maso pak nakrájet a přidat do polévky, nebo se může dát přímo na talíř a přelít polévkou. Přidávám ještě rýžové nudle.
Badyán a skořici nedávat zaráz, jen jedno z nich, jinak by to bylo moc aromatické. hřebíček dávám vždy a ten se může i povařit. Pak dělám ještě takovou sladko kyselou variantu. To se jen na začátku přidá ještě trocha rajského protlaku, přidá trocha rýžového octa a cukru, ale to už nedávám kokosové mléko. Snad jsem nic nezapomněl. Případné nejasnosti rád zodpovím Třeba vám to bude chutnat ???
Rybí polévka26.12.2020 v 09:35 #35
Langusta Vamberk, 15/638
offline
100lobik> Ja tez ... cekam a tesim
Rybí polévka26.12.2020 v 08:14 #34
Duhan Hostomice, 1/585
offline
Dělám ji plus mínus stejně, jako ty, přidávám trochu citronové šťávy a citronovou kůru, a před vypnutím trochu čerstvého libečku a hrst petrželky 👍
Rybí polévka25.12.2020 v 22:01 #33
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
100lobik> myslím na to, ale dnes samé návštěvy 😖 zítra jdu na ryby tak večer až sednu k PC se to pokusím nějak sepsat 😉 Na telefonu bych to klepal půl dne 😕
Rybí polévka25.12.2020 v 21:21 #32
100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1 tis.
offline
Čudl> pořád čekám na recept na tu rybí asii 😉
Rybí polévka25.12.2020 v 07:21 #31
100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1 tis.
offline
A jak se vám polévka letos povedla, či nepovedla? Mně parádně, ale asi před třemi lety mi zkysla. Vůbec nevím čím to bylo, ale do rána byla úplně kyselá 🤷‍♂️. A zajímavé také je , že mi žena říká, že na Vánoce je polévka vždy jiná, lepší, než dělám během roku... Asi si dám víc záležet 🤣🤣🤣
Rybí polévka24.12.2020 v 16:03 #30
100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1 tis.
offline
Sitges09> no panečku, další originální recept, to někdy vyzkouším 👏👏👏
Rybí polévka24.12.2020 v 13:03 #29
Sitges09 Praha 9-Letňany, 8/122
offline
Rybí vánoční polévka, jak se dělala na Karvinsku.
Očistit kapří hlavy a vnitřnosti a ve studené vodě začít dělat rybí vývar.
Do vývaru:
sůl, pepř, nové koření, bobkový list, 1 mrkev.
Hotový vývar scedit,
obrat maso a nechat zatím bokem.
Přes noc namočený hrách uvařit doměkka, pak rozmixovat.
Rozmixovaný hrách přecedit přes hrubé síto, nebo cedník do rybího vývaru, provařit dochutit muškátovým oříškem (nastrouhat najemno do polévky).
Dochucení vývar lehce zahustit jíškou a přidat očištěné a nakrájené maso z hlav, mlíčí a jikry.
Při servírování se můžou do polévky přidat čerstvě osmažené chlebové krutony.
Dobrou chuť a hezké Vánoce přeje Josef!
Rybí polévka24.12.2020 v 10:56 #28
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Langusta> u nás hodně nedoceněná ryba, cejn. Když flákneš 60ti centimetrovou lopatu v celku na gril je to bomba. Každý to valí do zavináčů, ale na gril je to za mně jednička. Na kyselo oukleje. Ostroretka je taky dobrá na pánev 😊 a filátko z plotice obalené v těstíčku z kefíru je taky celkem nářez. 😉
Rybí polévka24.12.2020 v 10:45 #27
Ivar Brno-Brno Město, 1/1 tis.
offline
Mabel>Jiný kraj, jiný mrav holt😀
Rybí polévka24.12.2020 v 10:38 #26
Mabel Olomouc, 0/11
offline
U Vietnamců jsem měl "kaprova polévka" byl to normální vývar na výběr byl kuřecí, nebo hovězí. V tom samozřejmě jejich nudle a ryba byla taky...malé kapří řízečky ve strouhance. Mě to chutnalo, ale s rybí polévkou jak jsem ji znám to nemělo nic společného. Snad se myšlenka uplatní u někoho kde rybí klasiku nemusí.
Rybí polévka24.12.2020 v 10:08 #25
Langusta Vamberk, 15/638
offline
Čudl> Jaky je tvuj nejoblibenejsi recept z bile ryby?
Rybí polévka24.12.2020 v 09:57 #24
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Langusta> nemám rád zelený koriandr, ale dávám semena. Opražit nasucho a pak podrtit, ale nesmí se ho dát moc. Ale zase každý dle své chuti. Při pražení přikrýt ať to nelítá po celé kuchyni 😁 a ještě se k tomu může přidat pražit hořčičné semínko a spousta jiného koření. Jak říkám variant je hodně.
Rybí polévka24.12.2020 v 09:50 #23
Langusta Vamberk, 15/638
offline
Čudl> Od ty doby co je ze me venkovan jsem nemel dobry kim-chi... dal bych si... to by meli davat na jipce pri covidu do zily... chystam se uz nekolik mesicu, ze to snad nalozim sam;)
Rybí polévka24.12.2020 v 09:48 #22
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Langusta> dělám i Kim chi. Toho je taky hodně variant. A to staví na nohy i mrtvé. 🤢🤕😁
Rybí polévka24.12.2020 v 09:45 #21
Langusta Vamberk, 15/638
offline
Čudl> a krome pasty i koriandr? Nebo sezamovy seminka?
Rybí polévka24.12.2020 v 09:44 #20
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Langusta> no to jo po mejdanu postaví na nohy 😤
Rybí polévka24.12.2020 v 09:44 #19
Langusta Vamberk, 15/638
offline
Čudl> Ty jsi takovy gurman... delas i kim-chi k rybam?
Rybí polévka24.12.2020 v 09:43 #18
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Langusta> ta asijská má více variant, ale základ je vždy čarvená kari pasta. Dá se koupit.
Rybí polévka24.12.2020 v 09:42 #17
Langusta Vamberk, 15/638
offline
Čudl> Takova pikantni by byla urcite skvela na Novy Rok;)... vyprostovacek mmm
Rybí polévka24.12.2020 v 09:37 #16
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Ivar> jistě, každému to chutná trochu jinak.
Rybí polévka24.12.2020 v 09:31 #15
Ivar Brno-Brno Město, 1/1 tis.
offline
Čudl>No tchýně maso mele, knedlíčky jsou hodně jemný, přiblížil bych je konzistencí ke klasickym játrovým, mě osobně víc chutnají taky s pouze nasekanym masem 👌
Rybí polévka24.12.2020 v 09:16 #14
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Ivar> správně, maso jen natrhat!!! Mletím by z toho byla kaše.
Rybí polévka24.12.2020 v 09:13 #13
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Langusta> je skvělá, pikantní. Vydrž šoupnu Ti sem recept, jak budu mít čas 😉
Rybí polévka24.12.2020 v 09:11 #12
Ivar Brno-Brno Město, 1/1 tis.
offline
100lobik>Jéžišmárjaaa, ještě detail tchýně vždy vaří polevku s knedlíčky pro celou rotu...proto rybí maso mele,jinak stačí jemně nasekat nožem, vaří v polévce 3-4min.jsou výborný.
Rybí polévka24.12.2020 v 09:08 #11
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
100lobik> co jsem zkoušel tak z candáta a okouna je nejlepší, ale těch je pomálu ☹️ takže nejlepší alternativa je ta plotice. I perlín je dobrý. Kusy podle velikosti uvařit celé. A klasika obrat maso atd. Zkoušel jsem to dělat snad ze všech druhů ryb. Třeba z karase a z cejna mi nechutnala. Ta plotka je všude a je fakt chutná. A na knedlíčky používám kapří vnitřnosti. Kdyby jsi měl použít třeba štičí játra to by jsi jich musel pobít tak 20 🙁. Naškrabu je a dochutím podobně jako klasické játrové, jen nedávám majoránku. Ta mi osobně v té polévce nesedí, ale použiju timián, nebo oregano, sůl, pepř trochu česneku dohustím strouhankou a zavařím. Pozor aby se nerozpadly. Pepř používám bílý je jemnější. A toho vařeného masa můžeš taky přidat do těch knedlíčků, nebo je udělat jen z toho masa, taky dobré. 😉👍
Rybí polévka24.12.2020 v 09:05 #10
fabka2 Nová Role, 2/38
offline
Vašek89> Zdar, není špatný přidat decku bílého vína a nechat ho odpařit ještě než se přidává vývar.
Rybí polévka24.12.2020 v 08:49 #9
Ivar Brno-Brno Město, 1/1 tis.
offline
100lobik>Uvareny rybí maso pomel,přidej na kostičky nakrájenou a mlíkem zvlhčenou housku,1vejce, sůl, špetku muškátového oříšku,na másle trochu zpěnit petrželku,to vše prohněteš a udělej knedlíčky,kdyby se ti to zdálo řídké,zahusti strouhankou.

Upraveno: 24.12.2020 v 08:54

Rybí polévka24.12.2020 v 08:36 #8
Langusta Vamberk, 15/638
offline
Čudl> Jaka je ta na asijsky zpusob? Je pikantni? To ja rad
Rybí polévka24.12.2020 v 08:32 #7
100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1 tis.
offline
Čudl> takže třeba dvě pěkné plotice očistíš a vaříš celé? a ty knedlíčky děláš z vnitřností kapra? je fakt, že z toho candáta bude polévka určitě dientnější. Tchýně dělala polévku z lososa a docela se povedla 😉
Rybí polévka24.12.2020 v 08:28 #6
cucyna Ledeč nad Sázavou, 4/19
offline
Čudl> je to různý ale každopádně hodně kořenové zeleniny lesní houby a nesmí chybět více druhů rybích skeletů. To co je pro mě hodně specifické a moc se nedává je to že si dávám nakonec hrst domácího sušeného oregana. Dávám ho do všech polévek co začínají od masového vývaru.
Rybí polévka24.12.2020 v 07:39 #5
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
A ještě si dávám na talíř plátky žampionu a zaleju horkou polévkou.
Rybí polévka24.12.2020 v 07:15 #4
Čudl Otrokovice, 7/1,1 tis.
offline
Polévku dělám z plotice. Je jemnější než Kapr, nebo si nechávám skelet a hlavu z candáta. Postup v podstatně stejný, jen z vnitřností dělám knedlíčky. Pak dělám polévku na asijský způsob, ale tu ne na vánoce.
Rybí polévka24.12.2020 v 06:13 #3
Vašek89 Habartov, 1/12
offline
Přesně jak píše kolega. Udělat vývar z hlav, povarit vnitřnosti. Na másle zeleninu a jemně zahustit. A muškátový oříšek taky dávám 😉
Rybí polévka23.12.2020 v 21:30 #2
100lobik Praha 2-Nové Město, 10/1 tis.
offline
Langusta> no já délám klasiku - vývar, zeleninu pěkně osmahnu na másle a trochu zahustím, nakonec přidám vnitřnosti a petrželku, 3 minutky provařím a je to ... do polévky kromě nového koření, bobkáče, soli a pepře strouhám muškátový oříšek. Ale žena má ráda v polévce růžičkovou kapustu a pak si polévku ještě na talíři zjemňuje smetanou 🙈
Rybí polévka23.12.2020 v 21:02 #1
Langusta Vamberk, 15/638
offline
A mam hlad ;) jen to vidim...

Pro přidání příspěvku se registrujte a přihlaste.

Reklama