Domácí výroba rohlíkového boilie

Zveřejněno: 11.6.2017 v 05:00 , Autor: Ivo Novák

Domácí výroba rohlíkového boilie

Chystáte se na domácí výrobu rohlíkového boilie? Tady je jedna z možností jak na to.

Kapitoly článku

Jedna z nástrah která si u mě v batohu našla svoje místo. Proč zrovna  tato nástraha? Na bílou rybu funguje skvěle. Nerozpadá se tak rychle jako  kousek pařené housky, nebo burison. Na revírech kde je velké množství  malých  rybek je to skvělá nástraha jak vyřadit malý potěr ze hry.

Ten se jinak k pařené housce sjede dřív než došponujete špičku feederu, párkrát zadrbe za nástrahu a vy pak sedíte u prázdných háčků  a říkáte si že dnes nějak neberou. Větší ryba už si dává větší pozor a k nástraze přijíždí s rozvahou vyzkoušet co to vlastně nad krmítkem plave, co to tam ti perlínci nechali.
Malé rybky prostě nemají šanci si tak velkou kuličku narvat do pusy a  mi máme větší šanci chytit rybu.
Má dobré plovoucí vlastnosti, takže na zabahněném dně je velká pravděpodobnost že se nezaboří hluboko do jemného blátíčka, ale že se bude vznášet těsně nade dnem. Stražení nástrahy mimo háček je velice rychlé a účinné, šetří čas a co je hlavní pokud si ho vyrobíme sami vyjde opravdu jen na pár kaček a jeho trvanlivost je velice dlouhá. Normální rohlík je také skvělý, třeba při plavané , ale na feederové chytání  se mě osobně víc osvědčilo rohlíkové boilie. Vždyť to všichni znáte, ráno čerství rohlík, necháte ho chvíli na sluníčku, ten okorá a stydne tak, že nejde s ním udělat nic jiného, než ho rozmočit a udělat si z něj těsto.

Za dlouhých zimních večerů si tak může každý nadělat zásobu této nástrahy na celou sezonu.a až přijde čas vyrazit na ryby jen šáhnete do poličky pro kelímek s rohlíkovým boilie a můžete vyrazit. Ti co nebudou připraveni, musí shánět ten čerství rohlík  a než se dostanou k vodě vy už budete mít kapra v podběráku.
Překvapuje mě co příchutí dokážou výrobci rohlíkového boilie uvést na trh. Až mi ze všeho jde hlava kolem. Různě barevné a vším možným navoněné kuličky, jen aby rybářovi zamotali hlavu  a aby si koupil od každé příchutě jedno balení . Chudák rybář tak zaplatí šest stovek a odnese si deset nacvakaných rohlíků s deseti příchutěmi. První otevře krabičku s klasickým ničím neochuceným boili a zachytá si, to mu dojde a začne přemýšlet co použít dál, otevře jinou a chytá dál, protože ryby zrovna berou. Jindy přijde k vodě vyzkouší všechny příchutě a nic , zase brali jen na to obyčejné.  Několikrát jsem se takhle přesvědčil že opravdu to nedipované s příchutí rohlíku funguje nejlépe a od té doby  se toho držím. To je můj vlastní názor a kdo chce může si klidně vyrábět příchutě podle libosti.

A teď už konečně jak na to :

  • Pomůcky co budeme k výrobě potřebovat:
  • rohlík já používám tak den dva starý, vůbec nevadí ,
  • mikrotenový sáček -pokud možno větší než je rohlík,
  • kleště na vyštipování kuliček – rybáři dobře znají, snad každý rybář co zkoušel lov na položenou je doma má a když ne, tak si půjčí od souseda.

Lis na pařený rohlík, není podmínkou, já ho ale používám, kuličky pak pěkně drží . Lisem rozumím prkýnka kam na několik minut rohlík vložíme a upravíme jeho tvar tak, aby po vyjmutí byla jeho síla zhruba centimetr.

Připravíme si špulku s nití, navlečeme jehlu a  začneme kleštěmi vyštipovat kuličky z rohlíku.
Ty navlékáme na nit jako korále. Klidně kuličky z celého rohlíku. Moc nešetřím a tak jich vyštípu zhruba třicet kusů.

Ještě k používané niti. Většinou se používá bavlnka, dokonce různých barev, zřejmě podle  toho jakou zrovna výrobce sehnal, Nemám zkušenosti s tím jestli barva bavlnky nějak ovlivňuje  rybí aktivitu. Můj názor je , že výrazné barvy spíše mohou v rybě vzbudit nedůvěru . nepoužívám bavlnku, která se mi zdá zbytečně silná, ale nit co používají muškaři k vázání mušek  a to žluté, nebo hnědé barvy.

Kuličky máme vyštípané a navlečené na niti a můžeme přistoupit k uzlíkování.
To je asi nejnudnější úkon z celé výroby. Chvilku to trvá než dostanete ten správný grif, ale pak už to frčí. Zkoušel jsem různé uzli. Nejvíce se mi osvědčil tento : uchopím kuličku mezi prsty a čtyřikrát s mí otočím kolem dokola, jako bych chtěl přivázat obratlík , první část je stejná, pak  nit přitáhnu tak aby byla dostatečně našponovaná  a  udělám ještě jeden klasický uzel, nůžkami odstřihnu nit, nechávám volné konce zhruba  pět milimetrů. Kdo si chce připravit různé příchutě může si připravit esence a kuličky na několik vteřin do nich ponořit , dělá se to v této fázi před samotným upečením. Určitě bude mnoho způsobů jak kuličky zapéci, aby získali tu správnou tvrdost. Mě se osvědčila mikrovlnka.jinde jsem to ani nezkoušel, ale v obyčejné troubě by to jistě taky šlo. Kuličky rozprostřu po talíři a ten vložím do mikrovlky, zapnu na   trojku a pustím, Stačí  3- 4 sekundy , otevřu a kuličky nechám chvilku odvětrat, tento cyklus opakuji  tolikrát než usoudím že jsou rohlíkové kuličky dostatečně vysušené. Musí být dostatečně tvrdé. Pozor na odhad času. Proces zapékání bedlivě v mikrovlnce pozorujte, jak začnou kuličky černat je už pozdě, ale aspoň zase příště budete vědět že sedum sekund je už moc.. To je vše  a nástrahy jsou hotové. Jen musí ještě dostatečně vychladnout než je zavřete do krabiček. Bohatě stačí menší kuchyňské plastové dózy, nebo cokoli jiného co se dá uzavřít.

Kapitoly článku

Nahlásit chybu v článku, Hodnocení článku 3x:

Komentáře k článku

Domácí výroba rohlíkového boilie 4.4.2018 v 06:33 #3
Tururu Hradec Králové, 0/2
offline
Místo nitě používám silikonové gumičky je to hned
Domácí výroba rohlíkového boilie 3.4.2018 v 23:02 #2
BALKAPCUP Sedlčany, 0/3
offline
Máte video k výrobě? Dá se Vám zavolat?
Domácí výroba rohlíkového boilie 26.7.2017 v 19:11 #1
Rybster Brno-Brno Město, 1/13
offline
Trošku bych zapracoval na češtině...
Reklama